Een webinar presenteren doe je zo!

15 februari 2018 door Yourwebinar

Het presenteren van een webinar lijkt vaak makkelijker dan je denkt. Je hebt tevens al ervaring met presentaties voor een publiek. Dit is echter een veelgemaakte fout! Tijdens een webinar is het lastig om geen feedback te ontvangen van je publiek. Hoe ga je hier mee om? En hoe kun je jezelf het beste voorbereiden voor een webinar?

 

Webinar presenteren | Yourwebinar

 

Onlangs hoste ze het webinar Blockchain en presenteerde het webinar Effectief communiceren met webinars alleen. Als communicatietrainer bij Learnit Training heeft ze veel ervaring met het presenteren en overtuigen van een publiek. Het presenteren van een webinar is voor Saar Bressers geen probleem! Wat is haar ervaring, en hoe bereidt ze zich voor?

 

Wat moet je zeker doen bij je eerste webinar?

“De volgende keer zeker zou ik zeker de inhoud van het webinar thuis al een aantal keren oefenen. Ook in combinatie met de verschillende slides en het liefst met photobooth zodat ik het zelf ook kan terugkijken.

 

Daarnaast heb ik het timen van het webinar in mijn voorbereidingen meegenomen. Hierdoor wist ik hoeveel ruimte ik ongeveer had voor het beantwoorden van vragen en waar ik exact in de tijd zou zitten.

 

In ieder geval kan ik iedereen aanraden het volledige webinar tenminste 1x volledig te oefenen in de studio. Het liefst een dag van te voren. Zo heb je voldoende tijd om eventuele dingen nog aan te passen alvorens de werkelijke presentatie plaatsvindt.”

 

Hoe kun je het beste een webinar voorbereiden?

“Ik ben begonnen met de brede vraag: wat wil ik mijn publiek meegeven en vooral waarom is het voor hen interessant om te kijken?


Vervolgens heb ik mij afgevraagd wat voor kennis en inzicht hebben zij nodig om deze bredere vraag beter te begrijpen, dus welke onderwerpen moeten sowieso aan bod komen?


Vervolgens ben ik doorgegaan op de hoe vraag, namelijk welke vaardigheden kunnen hen daarbij helpen? Op die manier heb ik mijn inhoud en structuur vorm gegeven.


Daarna ben ik gaan kijken hoe ik de presentatie aansprekend en prikkelend kon maken, dus wanneer wil ik bijvoorbeeld tekst gebruiken, of een klein stukje film. En het allerbelangrijkste is natuurlijk, wanneer gebruik ik interactiemomenten?

 

Ik heb ervoor gekozen om in ieder geval 1 chatvraag, 1 pollvraag en 1 open vraag te stellen. Dit is mede afhankelijk van de duur van je webinar.


Verder zou ik adviseren zo min mogelijk tekst op een slides te zetten. Benoem alleen beknopt de hoofdpunten, anders wordt het onoverzichtelijk. Hou daarbij ongeveer 1 slide per minuut aan.”

 

Wat moet je niet doen en wat juist wel?

Het is goed om te rekening te houden met verschillende aspecten als je een webinar gaat presenteren. Wat kun je het beste wel doen tijdens een webinar? En wat kun je beter niet doen? Trainer Saar Bressers heeft nog enkele tips voor je!

 

Wat trainer Saar Bressers afraadt:

– Te laat beginnen met voorbereiden;

– Denken: dit draai ik wel even in elkaar;

– Niet in de camera te kijken;

– Te veel tekst gebruiken;

– Te veel slides gebruiken;

– Groene of drukke kleding te dragen;

– Op een monotone manier te praten.


Wat Saar wél aanraadt:

– Oefenen, oefenen, oefenen: zowel met in de camera kijken als weten wat je gaat vertellen;

– Plezier hebben in wat je vertelt. Maak het levendig! (ook non-verbaal: handen, gezicht);

– Voldoende interactie momenten creëren;

– Voldoende tijd inplannen voor het voorbereiden;

– Zorgen dat je in ieder geval 1x in de studio je hele presentatie hebt kunnen doorlopen!

 

Gouden tip

“Kijk van te voren het filmpje van Amy Curry over de kracht van lichaamstaal, en zorg dat je 5 minuten voor aanvang van je webinar even in de powerpose gaat staan. Dit zorgt ervoor dat je je een stuk zelfverzekerder voelt. Werkt echt!”

 

 

Heb je aan de hand van dit artikel nog vragen, neem dan contact met ons op! Vul het contactformulier in of neem telefonisch contact op via: 020 636 91 78.