3 voorkomende valkuilen van een webinar

7 november 2017 door Yourwebinar

 

Wanneer je voor het eerst een webinar gaat organiseren zal je tegen verschillende punten aanlopen. De tijd die je voor het webinar hebt gereserveerd gaat sneller voorbij dan je dacht, je hebt teveel informatie of de presentatie is niet interactief genoeg. Kleine fouten kunnen al snel tot een minder succesvol webinar leiden. Wees de meest voorkomende fouten voor, en organiseer een succesvol eerste webinar!

 

Tip 1: begin op tijd!

Een succesvol webinar is op tijd gepland. De planning van een webinar is vaak de grootste valkuil wanneer je een minder succesvol webinar hebt georganiseerd. Begin je te laat met de planning van je webinar? Dan zul je niet alleen deelnemers mislopen, maar zal dit ook ten koste gaan van de kwaliteit van je presentatie. Je wilt ten slotte een goed gepresenteerd webinar met een hoog aantal deelnemers!

 

Wij raden aan om minimaal een maand van te voren te beginnen met de organisatie van een webinar. Zul je een webinar in minder dan vier weken tijd organiseren, zal je kampen met een tijd te kort. Het op tijd beginnen met de planning van een webinar is vooral van belang voor de promotie van je webinar. Je doelgroep moet een plekje vrijhouden in de agenda. Wanneer je twee weken van te voren je webinar aangekondigd, zal een groot deel van je doelgroep niet aanwezig zijn vanwege de volle agenda.

 

Tip 2: doe een doorloop

Bij ons is het mogelijk om voorafgaand aan het webinar een try-out te organiseren. Maak hier dan ook gebruik van! Wij merken dat wanneer je een doorloop van het gehele webinar doet, de kwaliteit tijdens het live webinar procentueel omhoog gaat. Een try-out kun je voorafgaand aan je webinar inplannen. Voor een try-out heb je nog niet de officiële tekst en presentatie nodig.  Wel wordt dit aangeraden! Zo heb je na de try-out tijd om teksten te herschrijven. Daarnaast kun je punten waarop de presentatie niet vloeiend verliep aanpassen.

 

Ook is het mogelijk om de try-out op de dag van het webinar te plannen. Toch wordt dit niet aangeraden. Wij merken dat bij een try-out op de dag zelf er te weinig tijd is om het webinar te verbeteren. In een korte tijd de presentatie aanpassen kan zelfs voor een kortsluiting in het hoofd van de presentator of host zorgen! Wees een kortsluiting voor en plan je try-out ruim van te voren.

 

Tip 3: zorg voor interactie

Het voordeel van een webinar is interactiviteit. Zorg er dan ook voor dat je tijdens én voor het webinar je richt op de deelnemer. Een voordeel van een webinar, ten opzichte van een seminar, is de interactie. Maak dan tijdens het webinar ook gebruik van interactie met je deelnemers. Maak een poll, stel vragen die deelnemers kunnen beantwoorden in de chat en zorg voor een visuele presentatie.

 

Wanneer een webinar niet interactief is, verdwijnt de functie van een webinar. Een webinar geeft de mogelijkheid tot interactie, die een seminar niet biedt. Maak er dan ook gebruik van! Een interactief webinar zal veel beter blijven hangen bij de doelgroep dan een onpersoonlijk en informatief webinar. Dit komt omdat deelnemers het idee hebben dat ze werkelijk hebben meegedaan, en/of zelfs iets hebben toegevoegd aan het webinar!

 

Heb je aan de hand van dit artikel nog vragen, neem dan contact met ons op! Vul het contactformulier in of neem telefonisch contact op via: 020 636 91 78.