Hoe kom jij over tijdens een webinar?

30 mei 2018 door Yourwebinar

Tijdens een webinar is het belangrijk dat je goed en duidelijk overkomt bij alle deelnemers. Belangrijk hierbij is dat je weet hoe je overkomt. Met een sterke uitstraling en dosis zelfvertrouwen zal een deelnemer veel sneller naar je luisteren dan wanneer je er verscholen bij staat. Maar hoe doe je dat, zelfverzekerd overkomen?

 

Hoe kom jij over?

 

Onlangs presenteerde ze het webinar ‘Hoe kom jij over?’. Als communicatietrainer bij Learnit Training is presenteren voor Eiline Splinter geen probleem. Ze heeft veel ervaring met het overtuigen van een publiek, en weet dan ook als de beste hoe ze overkomt.

 

Wat je zeker moet doen

Bij een eerste indruk laat je zowel met een verbale als met een non-verbale manier je identiteit zien. Verbaal is het belangrijk om rekening te houden met de volgende drie punten: je woordkeuze, voorbeelden die je aan het licht brengt maar ook de grappen die je maakt.

 

Houd je enkel en alleen een verhaal met veel praktische termen dan zullen mensen snel afhaken. Doe dit dan ook niet! Wat je wel moet doen is je woordkeus aanpassen aan je doelgroep, (praktijk)voorbeelden gebruiken om een beeld te creëren en humor in je verhaal verwikkelen.

 

Naast je verbale eerste indruk is een non-verbale eerste indruk net zo belangrijk. Belangrijk is om de volgende non-verbale zaken niet te vergeten:

–       Mimiek

–       Oogcontact

–       Gebaren

–       Stem

–       Houding

–       Kleding/verpakking

–       Geur

 

Blijf je voorbereiding oefenen

Bepaal van te voren wat je wilt uitstralen en pas hier dan ook je outfit bij aan. Wil je een harde en zakelijke uitstraling? Kies dan voor zwart. Wil je liever een rustige uitstraling kies dan juist niet voor zwart, maar voor een zachte kleur.

 

Maak de indruk die jij wilt. Kies je voor zakelijk en leidend of juist voor toegankelijk en volgend? Je houding heeft invloed op de manier waarop jij indruk maakt. Met je schouders en kin omhoog maak je een veel sterkere indruk dan wanneer je je hoofd iets schuin houdt met je kin laag.

 

Wat moet je niet doen, en wat juist wel?

Als je voor het eerste een webinar gaat presenteren is het belangrijk om bij jezelf te blijven. Draag geen opvallende kleuren als je dit in het dagelijkse leven ook niet zou doen. Maar houd er ook rekening mee dat je afstandelijk kunt overkomen door alleen zwart te dragen.

 

Ditzelfde geldt voor het geval dat als jij iedere dag een trainingspak draagt, het goed is om na te denken over een alternatief. Ga niet uit je comfort zone, maar denk er goed aan hoe je overkomt. Welke indruk wil jij maken en welke niet?

 

Gouden tip

Kijk voordat je een webinar gaat presenteren naar het webinar van Eiline, en zorg dat je de tips in je opneemt. De tips kunnen ervoor zorgen dat je je een stuk zelfverzekerder voelt.

 

 

Heb je aan de hand van dit artikel nog vragen, neem dan contact met ons op! Vul het contactformulier in of neem telefonisch contact op via: 020 636 91 78.