3 tips voor het presenteren van een webinar

8 december 2017 door Yourwebinar

 

Een webinar presenteren bestaat niet alleen uit een presentator die informatie overdraagt. De visuele presentatie is net zo belangrijk als een interessante spreker. Uit onderzoek is gebleken dat de belangrijkste reden om af te haken bij een webinar, een slechte spreker is. Maar wat draagt dan wel bij aan een goede webinar presentatie?

 

Webinar organiseren | Yourwebinar

 

Tip 1: doelgroeponderzoek

Voorafgaand aan het webinar is het belangrijk om een paar zaken duidelijk te maken. Voor wie ga je spreken, en wat wil je bereiken bij je publiek? Bepaal je doelgroep! Als je een doelgroep heel specifiek wil benaderen kun je gebruikmaken van een ijkpersoon of een persona. Bij een ijkpersoon of persona definieer je een gemiddelde persoon uit je doelgroep. Deze persoon kun je bij de voorbereiding van het webinar goed gebruiken. Heb je nieuwe informatie toegevoegd? Vraag je dan af of je ijkpersoon dit interessant zal vinden. Op deze manier kun je informatie van je webinar passend maken voor de doelgroep.

 

Heb je alle informatie over je doelgroep compleet, dan kun je een gerichtere presentatie geven. Ook de visuele presentatie kun je met interessante content hierop laten aansluiten. Zorg voor veel visuele content om je doelgroep geboeid te houden. Ook bij het uitzoeken van visuele afbeeldingen of video’s kun je je afvragen of deze aansluit bij de ijkpersoon, en dus bij de doelgroep. Een goede voorbereiding is immers het halve werk!

 

Tip 2: je beste pak

Zorg er tijdens het webinar voor dat je een open houding naar je publiek uitstraalt. Houd je armen niet gekruist over elkaar en kijk zeker niet naar de grond. Laat je armen juist naast je lichaam rusten, en gebruik je handen als ondersteuning bij je verhaal. Zorg er ook voor dat je direct in de camera kijkt. Ondanks dat het er voor jou uitziet als een zwart gat, zitten achter deze camera de deelnemers te kijken naar jou in het webinar.

 

Niet alleen je fysieke gestel draagt bij aan toegankelijke en open houding. Vergeet ook je kleding niet! Bij een webinar is het van belang dat je geen kleine streepjes, bolletjes, ruitjes of andere kleine voorwerpen op kleding draagt. Op deze manier zorg je dan wel voor een bewegend beeld, maar op de verkeerde manier. Draag rustige tinten en kleding die passend is bij jou, je doelgroep en het webinar. Laat afleidende en geluidmakende accessoires thuis! Onnodige geluidsoverlast kan als zeer vervelend worden ervaren. Maak de kleding en accessoires niet belangrijker dan het verhaal!

 

Tip 3: kort en bondig

De intonatie is tijdens een webinar net zo belangrijk als je houding. Je kunt een goed verhaal hebben en deze op een interessante en visuele manier brengen, maar zodra je dit op een monotone manier brengt zal de boodschap niet overkomen. Sterker nog, je publiek zal afhaken!

 

Gebruik je stem hoog en laag, en maak een verschil tussen hard en zacht praten. Houd het kort en bondig, en ga niet te snel door alle informatie heen. Maak het verhaal duidelijk en gebruik storytelling om je verhaal vorm te geven. Ben je nog niet bekend met storytelling? Kijk dan eens naar het webinar Storytelling die wij voor Learnit Training hebben verzorgd.

 

 

Ten slotte misschien wel het belangrijkste voor het presenteren van een webinar:

“Zie de camera niet als technische apparatuur, maar als je publiek.”

 

Heb je aan de hand van dit artikel nog vragen, neem dan contact met ons op! Vul het contactformulier in of neem telefonisch contact op via: 020 636 91 78.