De invloed van moderators

19 september 2017 door Yourwebinar

 

Een moderator is de verbindende factor tussen de presentator en de deelnemers van een webinar. Heb je nog nooit een webinar georganiseerd en heb je geen idee wat een moderator is? Of wil je advies over hoe je een moderator optimaal kunt inzetten? De invloed van een moderator is vaak belangrijker dan je denkt!

 

 

Belangrijke schakelfunctie

Tijdens een webinar is het mogelijk om gebruik te maken van verschillende interactieve opties zoals een poll, survey of chat. Hierbij is de chatfunctie misschien wel de meest belangrijke. Voor, tijdens en na het webinar is er chatvenster waar deelnemers vragen kunnen achterlaten. Jij als moderator zorgt ervoor dat alle vragen worden behandeld. Dit doe je door snel te schakelen tussen alle berichten, interessante vragen door te spelen naar de presentator en overige makkelijke vragen direct te beantwoorden.

 

De presentator zal tijdens het webinar alleen de vragen zien die jij doorspeelt, dus het is belangrijk om goede vragen door te spelen! Ook kun je van de chatbox gebruik maken om aanwijzingen door te geven. Wil je de presentator erop wijzen dat hij meer in de camera moet kijken? Of wil je aangeven hoe lang de presentator nog heeft? Als moderator kun je berichten rechtstreeks naar de presentator verzenden, zonder dat deelnemers de berichten kunnen meelezen.

 

Komen er technische vragen binnen? Geen probleem! Onze technici leest tijdens het webinar mee met de livechat en zal alle technische vragen beantwoorden. Zo hoef jij je geen zorgen te maken over problemen met geluid, beeld of het niet kunnen inloggen tijdens een webinar.

 

Snelle terugkoppeling

Wat als je een vraag krijgt die jij als moderator niet kunt zelf kunt beantwoorden? Maak je geen zorgen! Beantwoord de deelnemer en geef aan dat je na het webinar op zijn vraag terugkomt. Het is belangrijk om de vraag en de gegevens van de deelnemer te noteren, zodat je een terugkoppeling kunt geven op de vraag. Onthoud wel dat een last minute deelnemer anoniem is, en er dus geen gegevens van deze deelnemer beschikbaar zijn.

 

Komen er veel dezelfde vragen binnen? Of ontvang je veel meer vragen dan je kunt beantwoorden in het webinar? Verzamel deze vragen en maak er een lijst met veelgestelde vragen van. Deze kun je na afloop van het webinar inclusief de webinar registratie verzenden naar je deelnemers. Dit zal veel waardering van de deelnemers opleveren!

 

Beheren mailbox

Naast de chatfunctie is het van belang om als moderator ook de mailbox goed in de gaten te houden. Wanneer iemand problemen heeft met inloggen, of last minute aan het webinar wil deelnemen, zal er contact moeten worden opgenomen. Het is dan aan jou om als moderator deze vragen te behandelen en te voorzien van een last minute inlogcode. Onze technici hebben immers geen inzicht in jullie inbox en kunnen deze vragen dan ook niet behandelen.

 

Modereren op afstand

Nu je weet waar je als moderator aan moet voldoen, heb je als moderator nog een drietal keuzemogelijkheden. Advies nodig over de verschillende opties, of meer informatie over het modereren? Bekijk de volgende infographic en maak een keuze!

 

Moderen voor dummies | Yourwebinar

 

Heb je aan de hand van dit artikel nog vragen, neem dan contact met ons op! Vul het contactformulier in of neem telefonisch contact op via: 020 636 91 78.